MENÜ

 

Egy igazán magyaros receptet ajánlok, elkészítése egyszerű, nagyon mutatós, és vendégvárónak is tökéletes!

KOLBÁSZOS RAKOTT TARJA

Hozzávalók 8 személyre:
1,2-1,5 kg kicsontozott sovány tarja egyben (képen: comb)
só, bors
3-4 kisebb fej hagyma
15-20 dkg füstölt kolbász
5 ek olaj
őrölt kömény
1 fej fokhagyma
1 ágacska rozmaring (elhagyható)
1 dl száraz fehérbor (elhagyható)

A húst kissé rézsútosan 1 cm vastag szeletekre vágjuk úgy, hogy alul a szeletek egyben maradjanak.
A közöket meghintjük egy kevés sóval és borssal. A hagymákat megpucoljuk, uborkagyalun felszeleteljük. A kolbászt langyos vízzel leöblítjük, héját lehúzzuk, és vékonyan felkarikázzuk.
A hússzeletek közé rakjuk a hagyma és a kolbászkarikákat, és hosszú bambuszpálcikákkal vagy hústűvel több helyen összefogatjuk, és felforrósított olajon hirtelen körbepirítjuk-megkapatjuk.
Áttesszük a húst egy fedeles sütőedénybe, megszórjuk a köménymaggal, meglocsoljuk a forró olajjal, majd aláöntjük a bort, mellédobjuk a rozmaringot és a megmosott, félbevágott fokhagymafejet.
180 °C-ra előmelegített sütőben, fedő alatt, saját levével gyakran meglocsolva puhára pároljuk ( 1,5 óra), majd fedetlenül pirosra sütjük (20-25 perc).
A húst vágódeszkára emeljük, és 10 percig pihentetjük. kihuzigáljuk belőle a pálcikákat, majd nem túl vékonyan felszeleteljük.
Jó étvágyat!

 

 ----------------------------------------

 

Birkapörkölt bográcsban

 

A bográcsot vékonyan kikenem zsírral. Csontos húst lerakom az aljára. Tetejére ráteszem az összevágott vöröshagyma és a fokhagyma felét, valamint a fűszerek felét (só, bors, majoránna, pirospaprika). Ráteszem az apró húst, tetejére a megmaradt vöröshagymát, fokhagymát, fűszereket. Vizet csak akkor öntök rá, mikor már a hús engedett levet, és mindig csak keveset, inkább többször. Közben gyakran meg kell mozgatni a bográcsot, lehetőleg nem keverni. Főzési idő kb. 3-4 óra. Mikor kész van, egy kevés száraz vörösbort öntök hozzá, megkeverem és összeforralom.

 


--- --- --- --- --- ---

Asztali nézet